SOKOTERAPIA A STAWY

Wiele osób niekoniecznie w podeszłym wieku cierpi na ostre lub przewlekłe bóle stawów. Z takimi objawami chorobowymi borykają się już coraz to młodsze osoby. Aktywne zawodowo a schorzenia te nie muszą być związane ze starszym wiekiem pacjenta. Dna moczanowa zwana podagrą, reumatoidalne zapalenie stawów tzw. gościec, urazy, kontuzje, przeciążenia stawów to pasmo bólu i brak możliwości poruszania się. Objawy te mogą się nasilać w wyniku stosowania niewłaściwej diety. Jeżeli spożywamy wiele produktów spożywczych przetworzonych, alkoholu, dużą ilość mięsa a brakuje w diecie warzyw i owoców to nawet najlepsze leki nie usuną tych uciążliwych dolegliwości. Ogromną rolę może tu odgrywać nadwaga, brak ruchu a także czynniki genetyczne i hormonalne a nierzadko długotrwały stres. W wyniku diagnozowania może pojawić się tzw. Drugie dno tło choroby czyli alergia. Pewne składniki pokarmowe mogą potęgować dolegliwości związane z chorobą stawów. Zmiana diety może tu nie raz wnieść wiele dobrego. Świeże soki z warzyw i owoców dostarczą nam większą ilość witaminy C, uczestniczy ona w budowie kolagenu, który z kolei odpowiada za kondycję stawów i ścięgien. Dobroczynny wpływ na stawy może mieć codziennie dodawany do wyciśniętego soku czosnek oraz cebula. Te warzywa zawierają cenną siarkę, która ogranicza wytwarzanie hormonów podtrzymujących stan zapalny. Jeżeli już cierpisz z powodu bólu stawów wprowadź koniecznie do swojej diety sok z selerem naciowym, jabłkiem, świeżą kurkumą oraz cytryną. Kurkuma ma jeszcze silniejsze działanie od imbiru, a w swoim działaniu może nierzadko pokonać leki przeciwzapalne stosowanie w leczeniu chorób stawów. Dzięki cytrynie wprowadzamy reakcję alkalizowania, co zmniejsza znacznie stan zapalny. Udokumentowano że istnieje co najmniej 20 rodzajów związków, które znajdują się w selerze naciowym. Dwa najważniejsze składniki które znajdują się w tym wspaniałym warzywie to luteolina i poliacetyleny. Luteolina należy do przeciwutleniaczy, flawonoidów o bardzo silnych właściwościach przeciwzapalnych. Poliacetyleny dodatkowo niwelują stan zapalny obniżając poziom prostaglandyn w organizmie. To właśnie tym dwóm składnikom zawdzięczamy cudowne właściwości selera naciowego. Substancja zawarta w czosnku to allicyna – usuwa z naszych stawów ziarniste cząstki przemiany materii. Natka pietruszki z kolei wspomaga prace nerek a owoce winogron działają zasadowo i wyrównują poziom kwasu moczowego.
Poniżej podajemy sprawdzony przez naszych klientów sprawdzony przepis na ból stawów:
1 cm korzenia imbiru (najlepiej świeży), pół grejpfruta, jedno jabłko ze skórą (najlepiej zielony, twardy Ligol), 40 dag ananasa (oczywiście świeży, może być ćwiartka z całego ananasa), jeden mały ogórek (najlepiej gruntowy z uprawy organicznej) . Wszystkie składniki wrzucamy do wyciskarki, wyciskamy sok, dzielimy na porcje i pijemy 2 razy dziennie.
ANANAS może pomóc osobom które chorują na zapalenie stawów. Zawarty w nim brom usuwa końcowe produkty przemiany materii, które to gromadzą się w stawach,
OGÓREK – zmniejsza kwasowość
IMBIR – łagodzi stany zapalne i bóle stawów
GREJPFRUT – nie jest co prawda wskazany dla wszystkich ponieważ może być powodem reakcji alergicznej dla osób uczulonych na salicylan, ale jednak zawarty tam kwas salicylowy jest jednym z skutecznych sposobów na rozpuszczenie nieorganicznego wapnia, który często gromadzi się w chrząstkach stawowych.
Dwa razy w tygodniu możemy stosować sok przywracający równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Oto przepis:
4-5 łodyg selera naciowego, jeden ząbek czosnku, 3 łodygi pietruszki, 20 dag winogron, 2 jabłka ze skórą, oraz garść kiełków lucerny (koniecznie świeże).
Powiedzenie Hipokratesa wydaje się tu być niezwykle prawdziwe, mimo że zostało wypowiedziane ponad 2 tysiące lat temu „niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”.